Кукленци спазиха традицията  и отбелязаха подобаващо празника Трифон Зарезан“ с

...
</TD
>Кукленци спазиха традицията  и отбелязаха подобаващо празника Трифон Зарезан“ с
Коментари Харесай

В Куклен спазиха традицията и отбелязаха подобаващо празника Трифон Зарезан

Кукленци съблюдаваха традицията  и означиха уместно празника " Трифон Зарезан “ с музика, хоро и руйно вино.   " Момичетата “ от женската певческа група към читалище " Никола Вапцаров- 1909 " завъртяха хорото на градския площад преди да се насочат към лозето за ритуалното зарязване. Така стартира отбелязването на Деня на лозарите и винарите на центъра в град Куклен през днешния ден.

С благопожелание за здраве и благодат във всеки дом и плодородна година за лозарите, кметът поведе хорото, малко преди шествието да се насочи  към масива и да се пристъпи към обичайното зарязване на лозята.

Там бе изнесена икона на Св. Трифон, която е на близо 250-години, и  бе отслужен  водосвет от енорийските свещеници отец Иван  и отец Янко от храмовете   " Успение Богородично " и " Свети Атанас ". Кукленското духовенство насочи   благослов за изобилие,  за да бъдат здрави  както лозята, по този начин всички поданици на Куклен. След това се извърши и самото зарязване. Първи, както е по традиция, заряза лозите най-възрастният занаятчия винар – 90 годишният Димитър Гечев, който макар, че е строител от 70 години не стопира да се грижи и за лозето си. Традицията съблюдава и кметът.

Да зарежат лозова пръчка и да бъдат част от обичая бяха и доста винопроизводители, жители,  служители на общинската администрация, както и ръководителя на ОбС-Куклен Ива Дичева.

След формалната част, празникът продължи с вино и почерпка в Куклен.

Всяка година интереса за празника и за състезанието за най-хубаво домашно вино нараства. Професионална дегустационна комисия дефинира спечелилите винари в състезанието " Най-добро домашно вино “ от годишна продукция 2023 година, проведен от община Куклен. Инициативата към този момент се е трансформирала в традиция и емблема за града. Първенците в състезанието бяха наградени на специфична гала.

 Жури от 9 дегустатори и специалисти, с ръководител Ламбрин Топузлиев от Аграрния Университет в Пловдив, оцени  качествата на 27 червен виновност, 15 бели виновност, 7 розета и 2 пелина,участващи в състезанието за най-хубаво домашно вино. Ламбрин Топузлиев е  технолог с над 20 години стаж. Завършил УХТ Пловдив. Член на журито бе и Мария Стоева - енолог с над 15 години стаж. Завършила във Франция, Дижон с интернационално приета тапия. Работила е във едни от най-известните винарски региони на Франция - Дижон, Шабли, Бордо и други.

Наградата  за 1- во място е 50 литрово буре, за 2-ро място –  оригинална полица за вино, а за 3-то място - рефрактометър захаромер.

Класирането при алените виновност:

1-во място - Костадин Колев вид Сира

2-ро място- Тодор Вълчев вид Мерло и  Малбек

3-то място- Мехмед Бошнак вид Пети Вердо

Класирането при белите виновност:

1-во място- Георги Бараболов вид Тамянка

 2-ро място - Костадин Павлов вид Траминер

 3- то място - Костадин Павлов вид Мускат

Класирането при вино розе:

1-во място - Мехмед Бошнак вид Рубин

 2-ро място - Тодор Вълчев вид Рубин

3-то място - Димитър Павлов вид Памид/ Рубин

За първи път се дава и специфична премия за пелин на Кирил Балабанов - Мускат Отонел Наложен Пелин ( с 54 билки и 24 плода).
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР